
Çalışan Deneyimi
Çalışan deneyimi kültürü, bağlılığı ve başarıyı doğrudan etkiler. Müşteri sadakati açısından marka itibarının yanı sıra, yetenekleri çekmek açısından işveren marka değeri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Değer zinciri çalışanlarla başlar, müşterilerle biter. Çalışan ve müşteri ötesinde; tüm insanların iyiliği için gelişim gösterin!
Çalışan deneyimi, bir çalışanın işe adaylıktan başlayarak şirketten çıkışına kadar belirli bir organizasyondaki tüm temas noktalarındaki yolculuğuna ilişkin algılarıdır. Şirketin fiziksel çalışma alanı, kültürü ve teknolojisi, çalışan deneyiminin (EX) önemli bileşenleridir.
Bir çalışanın gerçekleştirdiği tüm etkileşimler bir düşünce doğurur, ardından bir duyguyu tetikler ve bu ikisi bir algı oluşturarak çalışanların davranışlarını şekillendirir. Bu nedenle, tüm kararlarımızın, girişimlerimizin, iletişim yollarımızın, adaylarımız ve çalışanlarımızla olan etkileşimlerimizin, organizasyonumuzla olan deneyimlerini iyileştirmenin yollarını bulmak için etkisini anlamak önemlidir.
Organizasyonunuzla ilgili deneyimleri ne olursa olsun, kesinlikle müşteri deneyimi üzerinde de büyük bir etkiye sahipler. Değer zinciri çalışanlarla başlar ve müşterilerle biter. İşin özünden - yani çalışandan - başlayın, ardından müşteri ve iş sonuçları üzerindeki büyük etkiyi görün; tüm insanlar (çalışanlar, müşteriler ve diğer paydaşlar) için daha iyiye doğru gelişmek için!
Uçtan Uca Çalışan Deneyimi
Her kuruluşun üç ana deneyim aşaması vardır:
Aday - Çalışan - Ayrılık & Yeniden Kavuşma
Her aşama, her organizasyon için tamamen benzersizdir. Tüm bu üç aşamada her organizasyonun farklı tema ve girişimleri olabilir. Ayrıca, her tema ve girişim, çeşitlendirilmiş insan kişiliklerine göre farklı olmalıdır. (demografilerine, özelliklerine, kıdemlerine, uzmanlık alanlarına, vb. göre).
Bu nedenle, çalışan deneyimini incelemek ve geliştirmek, her yolculukta hem doğrusal hem de derinlemesine bilgi gerektiren T-shape uzmanlığa ihtiyaç duyar. Aşağıda farklı temalar/girişimler ile uçtan uca bir çalışan deneyimi yolculuğunun üst düzey tanımlarla nasıl göründüğünü görselleştirmeniz için sadece ve örnek verilmiştir:

Aday Deneyimi
Yetenek Çekme
İşe Alım

Çalışan Deneyimi
Onboarding ve Oryantasyon
Performance ve Bonuz
Takdir ve Ödüllendirme
Eğitim ve Gelişim
Yetenek Yönetimi
Ücret ve Yan Haklar
İletişim ve İşveren Markası
İşbirliği Kültürü
Bağlılık ve Tutundurma
Well-being

Ayrılık & Yeniden Kavuşma Deneyimi
İstifa
İşten Çıkarma
Networking
Tekrar Çalışma
Güçlü bir Bağlılık Yaratmak için
Çalışan Deneyimi Tasarımı
Çalışan Deneyimi Tasarım Programı'nda çıktığımız yolda 5 adım var;
-
keyifli yönleri ve zorluklarıyla mevcut çalışan deneyimlerini keşfedin
-
organizasyonun ihtiyaç ve hedeflerine göre önceliklendirilen yolculukları belirleyin
-
her yolculuk için farklı kişileri (persona) tanımlayın ve mevcut deneyimlerini özelleştirin
-
daha iyi çalışan deneyimleri için yapılması gereken daha iyi temel süreçleri, temas noktalarını ve inisiyatifleri önceliklendirilmiş yolculukları tasarlayın
-
çalışan deneyimini ölçmek için iki yönlü ve sürekli iletişim ve etkileşimi sağlayan bir sistem kurun
1. Keşfet
Çalışan Deneyimi Yolculukları ve Personalar
Bir bütün olarak çalışan deneyimi konusunda organizasyonun mevcut zorluklarını keşfetmeye başlıyoruz. Ardından kalitatif ve kantitatif araştırmaları analiz ederek çalışan profillerini belirleme, farklı profillerden örneklem belirleme, birebir grup görüşmeleri yapma ve Persona çalışmalarını tamamlama ile devam ediyoruz.
Veri ve Sistem Analizi
Anket sonuçları (GPTW ve diğerleri)
1:1 ve Grup Görüşmeleri
Persona Kartları İçerik ve Tasarımı
4. Uygula
Yeni Yolculukları Uygula, Gözlemle ve Değerlendir
Tasarlanan çalışan deneyimi süreçlerini hayata geçiren organizasyonun, programda tanımlanan personalardan bir sistem üzerinden veya farklı kanallardan sürekli geri bildirim toplamasını bekliyoruz.
Kalitatif ve Kantitatif Anketler
2. Hayal Et
Persona Bazlı Çalışan Deneyimi Yolculukları
Keşif aşamasından sonra bir çalıştay düzenliyoruz, tanımlanan farklı kişiliklerin her birinin bir yıllık yaşam yolculuklarını analiz ederek acı-tatlı-belirsiz süreçleri belirliyoruz. Daha sonra, iyileştirme ve geliştirmeler için çalışan deneyimine odaklanılacak kritik süreçleri belirliyoruz.
Atölye Çalışması Fasilitasyonları
5. Geliştir
Mevcut Yolculuklar ve Yenileri
Çalışan deneyim süreçlerinin organizasyonla ilgili genel bir değerlendirmesini yapıyoruz. İyileştirme ve geliştirme alanları belirliyor ve geliştirilecek ek çalışan deneyimi süreç çalışmaları tespit ediyoruz.
Değerlendirme Raporu
3. Tasarla
Çalışan Deneyimi Yolculukları, İnisiyatifleri ve Playbook
Sonrasında belirlenen kritik çalışan deneyimi süreçlerinin uçtan uca tasarlanması, süreçler bazında gerekli olan inisiyatiflerin belirlenmesi ve karar çalışmalarının hayata geçirilmesi için çalışmalar yapıyoruz.
Yolculuk Tasarımı Atölye Çalışmaları
İcra Kararları için Çalışma
Çalışan Deneyimi Playbook Tasarımı
Daha fazla bilgi almak ve toplantı talep etmek için:

Çalışan Deneyimi
Playbook
Great Company Inc.
Tasarlanan Çalışan Deneyimi Yolculuklarınız için
Çalışan Deneyimi Playbook
Organizasyondaki çalışan deneyimi yolculuğu sahipleri için kullanılacak süreçler, temas noktaları, ilgili sistemler ve belgelerle tüm çalışan deneyimi yolculuğunu kapsayan bir dijital oyun kitabı tasarlıyoruz.
Ayrıca kitap, insanların kendilerini geliştirmeleri için bazı yararlı bilgiler, kaynaklar, ipuçları ve püf noktaları içerecektir.
Çalışan deneyimi playbook içinde yer alabilecek bazı konu başlıkları
-
Yönetim Kurulu Başkanı / CEO Önsöz
-
Bir Sayfada Kültür Öğeleri (One Pager)
-
Çalışan Deneyimi Ekip Üyeleri
-
Çalışan Deneyimi Manifestosu
-
Çalışan Deneyimi Stratejisi
-
Persona Kartları
-
Çalışan Yolculuğu Haritaları (Aşamalar, Ana Süreçler, Temas Noktaları, Temel İnisiyatifler, Paydaşlar ve İşbirliği Konuları)
-
Çalışan Deneyimi Öncelikli İnisiyatif Planı
-
Kalitatif ve Kantitatif Test / Anket Formları
-
Deneyimle İlgili Temel Prosedürler
-
Terimler Sözlüğü
-
İletişim Bilgileri